Heweso

❝ Genelde, yapmanız gereken şey yapabileceğiniz şeydir. ❞
Elenor ROOSEVELT

MENÜ

Verimli İnternet Kullanımı Nasıl Olmalı?

İnterneti verimli kullanmak için yapılması gerekenler

Verimli İnternet Kullanımı Nasıl Olmalı?

Az zamanda çok ve büyük işler yapmak güvenilir bilgilere hızlı ve etkin ulaşımı gerektirir. Bir bilginin kalitesi, etkinliği ve güvenilirliğinin yanı sıra hızlılığı ile de ölçümlenmelidir. Asrımızın sürat ve hareket kavramını en iyi şekilde tarif eden interneti, etkin bilgilerin tedarikinde hızlı olarak kullananlar az zamanda büyük işler başaracaklardır.

Günümüzde internet derken 100 milyon web sitesi, 30 milyar web sayfası, 1.2 milyar kayıtlı kullanıcı ve trilyonlarca Dolar ticaretten söz ediyoruz. Peki, bu kadar ‘hayati’ bir bilgi kaynağını hedeflerimize ulaşmada ne denli ‘hızlı’ kullanabiliyoruz? İnternet tüm sorularımızın yanıtlarını bizlere sunuyor mu? Aradığımız tüm cevaplar internette mevcut mu? Eğer mevcutsa bu kadar geniş bir kaynağın içerisinden bu cevaplara nasıl hızlıca ulaşabiliriz? Arama motorları aradığımız bilgilere ulaşmada ne denli yardımcı ve yeterli? Zaman düzenlememize internetin ne denli bir katkısı olabilir? İnternet zaman kaybettirir mi? İnternet ile müşteri portföyümüzü hızlı bir şekilde artırabilir miyiz?

Az önce ifade edilen rakamlar dikkate alındığında internet gibi geniş bir bilgi kaynağının yaşantımız içerisinde ihtiyaç duyabileceğimiz birçok yanıtı barındırdığı rahatlıkla ifade edilebilir. Ancak önemli olan bu bilgiler arasında güvenilir ve etkin olanlara ne denli hızlı ulaşabildiğimizdir.

Konu internette araştırma yapmak olduğunda birçoğumuzun aklına şüphesiz "arama motorları" gelecektir. Peki, arama motorlarının sonuç bölümlerinde yüzleri, binleri, milyonları ve bazen milyarları bulan yanıtlar arasından en uygun olanların incelenerek saptanması ne denli mümkündür? Bunca cevabı taramanın zaman anlamında rasyonel olmayacağı düşünüldüğünde arama motorlarının da hızlı bilgi tedarikinde yetersiz kalabileceği rahatlıkla söylenebilir. Bu durumun bir neticesi olarak günümüzde internette "niş" bir yapılanmaya doğru ciddi bir ilerleme gözlemlenmektedir. Daha genel sonuçlar veren Google, MSN, Yahoo ya da Altavista gibi genel arama motorları yerine, sektörel veya bölgesel arama kaynaklarının ve portallarının ön plana çıktığı izlenmektedir.

‘Sektörel arama kaynakları’ farklı piyasalara, ‘ihtisas arama motorları’ ise farklı iş dallarına dönük bilgileri bünyesinde bulundururken, ‘coğrafi arama kaynakları’ sadece belirli coğrafyalara dönük bilgileri kullanıcılarına hızlıca aktarabilmektedir.

Örneğin sektörel bilgi kaynakları arasında yer alan ‘steelorbis’ sadece çelik piyasası üzerine bilgi toplamak isteyen kişi ve kurumlara yine sadece ‘çelik’ ile ilgili sonuçlar çıkaran sektörel bir araştırma kaynağıdır. Dünya çelik fiyatlarını mı takip etmek istiyorsunuz? Bu alanda en güncel haberlere derhal ulaşmanız mı gerekli? İlgili istatistikler, raporlar, görüşler, kotalar, prosedürler, analiz ve bültenler ve sadece ‘Çelik’. Çelik ile ilgili tüm güncel piyasa bilgilerini, yerel ve uluslar arası haberleri bünyesinde barındıran bu kaynak çelik sektöründe faaliyet gösteren şirketlere güncel piyasa bilgilerini hızlıca aktarabilmektedir. Benzer bilgileri genel bir arama motorundan elde etmeye çalışmanın bizlere kaybettireceği zamanı düşünebiliyor musunuz?

İnternet Üzerinden Ticaret
Konu ticari istatistikleri incelemek olduğunda bu amaca dönük hazırlanmış BM istatistikleri kullanılabilmektedir. Örneğin bir ülkenin, bir başka ülkeye, hangi tarihte, hangi üründen ne oranda bir satış gerçekleştirdiğinin araştırması tamamen bu amaca dönük olarak hazırlanmış ticari kaynaklardan tedarik edilebilmektedir. Dünya Ticaret Örgütünün web sitesi bunun en iyi örneklerindendir.

Konumuz şirketlere ulaşmak ve ticaret yapmak olduğunda da genel arama motorlarından sonuç elde etmeye çalışmak ciddi bir zaman kaybını beraberinde getirecektir. Oysa benzer bir işlemin zaten bu amaca hizmet etmek üzere yapılandırılmış bir B2B (İşletmeden-İşletmeye) sitede yürütülüyor oluşu binlerce şirkete kısa sürelerde ulaşmamıza ve sonuç almamıza olanak tanıyacaktır. Alibaba.com,B2B kaynaklara verilebilecek en iyi örneklerden sadece birisidir. 1999 yılında kurulan ve Çin menşeli olan Alibaba, günümüz itibari ile bünyesinde barındırdığı yüz binlerce şirketin iletişim bilgilerini ve ürün kataloglarını kullanıcıları ile paylaşmaktadır. Dünya devleri arasında yer alan Yahoo, arama kaynaklarındaki bu ‘niş’ yapılanmayı sezinlemiş olacak ki Alibaba.com’un %40’ını 2005 yılında 1 milyar Amerikan Dolar’ına satın almıştır.

Tüm bu örneklemeler ile ortaya koymaya çalıştığımız gibi, internette bilgiye ulaşmanın en hızlı yolu genel arama motorları değildir. Bilinçli kullanılmadığı süreçlerde, asli görevi zamandan avantaj sağlamak olan internet zamanımızı genel arama motorları ve kaynakları ile harcayabilmektedir. İnternetin sınırları genişledikçe ‘niş’ bir yapılanmaya doğru daha hızlı bir ilerleme kaydedilecek, genel arama motorları yerine ihtisas motorları, sektörel motorlar ve coğrafi kaynaklar tercih edilmeye devam edilecektir. Yeni dönemde sadece ‘en hızlı’ olanlar ‘en iyi’ olabilmek adına bir adım atabilecek ve sadece interneti en verimli kullanabilenler ‘en hızlı’ olma yolunda ilerleyebileceklerdir.

Az zamanda büyük işler başarabilmek ümidiyle…

Kaynak: Kaynak Dergisi

Diğer Başlıklar

.tr alan adında yeni dönemİlk gelen ilk alırkuralı uygulanacak: .tr alan adında yeni dönem başlıyor!

23 Ağustos Dünya Hashtag Gününün bu yıl 15. yıl dönümü!

İnternet Hız Rekoru Yeniden Kırıldıİnternet kullanımı dünyada artmaya devam ederken hız konusunda da yeni gelişmeler yaşanıyor.

WhatsApp Yeni Güncellemesi ile Karşınızda!Dünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp yeni güncellemesi ile karşınızda

Elon Musk, 44 Milyar Dolara Twitterı Satın AldıElon Musk uzun süren çabalar sonucunda Twitterı satın aldı.

WhatsApp Gruplara Anket Özelliğini GetiriyorDünyanın en çok kullanılan mesajlaşma uygulamalarından biri olan WhatsApp, sesli mesajlara altı yeni özellik getireceğini duyurdu.

KVKK Nedir?6698 Sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kısaca KVKK, 7 Nisan 2016 tarihinde Resmi Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Instagram Yeni Özelliği ile Anne ve Babalar Çocuklarını DenetleyebilecekPopüler sosyal medya platformu olan Instagram, Aile Merkezi isimli yeni özelliğini ABD li kullanıcıların beğenisine sundu.

İnternet ve Sosyal Medya Platformlarında Verilerinizi Korumanızı Sağlayan İki Faktörlü Kimlik Doğrulama Nedir?Sosyal medya platformları başta olmak üzere internetteki tüm hesaplarımızı korumak için tek bir şifre yeterli değildir.

Instagram Videolarına Otomatik Türkçe Altyazı Özelliği GeldiDünyanın en çok kullanılan sosyal medya uygulamalarından biri olan Instagram iki yeni özellik daha getirdi.

Bu yazı 27657 defa okunmuştur.

Bayilik Başvurusu

Heweso Ürünlerini satmaya hazır mısınız?